2014-06-18 | Klaipėdos regionui neramu dėl Palangos oro uosto

Nebe pirmus metus buksuojantys Palangos oro uosto veiklos plėtros reikalai verčia Vakarų Lietuvos savivaldybių vadovus iš esmės kelti klausimą dėl jo ateities. Klaipėdos miesto meras ir asociacijos „Klaipėdos regionas“ prezidentas Vytautas Grubliauskas nuogąstauja, kad organizacijos vienijamų savivaldybių pastangos gali nueiti perniek dėl centrinės valdžios pasyvumo.

Klaipėdos regiono savivaldybės jau seniai sutarė, kad pasiekiamumas oro transportu yra vienas iš svarbiausių verslo ir investicijų skatinimo, turizmo plėtros bei regiono įvaizdžio veiksnių. Tad jau 2013-aisiais regiono savivaldybės savo biudžetuose buvo numačiusios iš viso 400 tūkst. Lt Klaipėdos pasiekiamumo programai, kuri apimtų skrydžių rinkodaros finansavimą, įgyvendinti. 

Pernai ministerijai nesuradus suinteresuotų skrydžių bendrovių ir procesui nepajudėjus iš mirties taško, savivaldybių nuostata nepakito – analogiška suma buvo numatyta ir šių metų biudžetuose. 

Anot V. Grubliausko, tai esąs puikus regioninio susitarimo bendram labui pavyzdys, tačiau, nematant prošvaisčių, entuziazmas blėsta. „Tuo metu kai kurie regiono verslininkai jau patys imasi žvalgybinių derybų su oro linijomis, aktyviai ieškodami būdų procesui paspartinti“, – sakė uostamiesčio meras, šią savaitę oro uosto padėtį aptaręs su Klaipėdoje viešėjusiu ministru pirmininku Algirdu Butkevičiumi.

Baigiantis gegužei, V. Grubliauskas asociacijos vardu LR Susisiekimo ministerijai adresavo oficialų paklausimą, prašydamas informuoti apie pažangą derantis su skrydžių bendrovėmis, kurios šiemet galėtų pradėti vykdyti skrydžius iš Palangos oro uosto, ir išreiškė viltį, kad šiam klausimui bus skirta užtenkamai dėmesio bei išteklių.

Susisiekimo ministerija atsakė negalinti pranešti apie kurių nors oro linijų konkretų sprendimą pradėti skrydžius iš pajūrio, o regiono savivaldybėms pasiūlė prisijungti prie skrydžių plėtros ir skatinimo programą rengsiančios tarpinstitucinės grupės.

„Atsakymai, nenurodantys aiškių Palangos oro uosto perspektyvų, Klaipėdos regionui yra nepriimtini ir kvepia pavojingu neveiklumu“, – mano V. Grubliauskas.

Šiuo metu reguliarius reisus iš Tarptautinio Palangos oro uosto vykdo užsienio aviakompanijos SAS, „airBaltic“ bei „Norwegian Air Shuttle“, skraidinančios į Rygą, Oslą bei Kopenhagą. Vasarą jų gretas papildo į Maskvą keleivius skraidinanti bendrovė „RusLine“. Šitaip išnaudojama tik vos daugiau negu pusė modernizuoto oro uosto pajėgumų.

Situacijoje atsiranda ir naujų aplinkybių. Reorganizavus Tarptautinį Vilniaus oro uostą į valstybės įmonę „Lietuvos oro uostai“ (LTOU), jau nuo liepos 1 d. Palangos oro uostas taps vienu iš trijų jos filialų. 

Oficialiai teigiama, kad šitaip bus sukurtas Lietuvos oro uostų tinklas, kurio plėtra bus vieningai koordinuojama. Anot V. Grubliausko, nesinorėtų, kad ši vizija praktiškai taptų paslaugų keleiviams koncentravimu centrinėje šalies dalyje, neišnaudojant išplėtotos Palangos oro uosto infrastruktūros.

       Idėjų bankas
   


 
SAVAITĖS DARBOTVARKĖ
2014-12-08 | Šios savaitės darbotvarkė
    Mero darbotvarkė 2014 m. gruodžio 8–14 d.
      Pirmadienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 9:00 val. mero, mero pavaduotojų ir Savivaldybės administracijos vadovų pasitarimas.
      • Nuo 14:00 val. iki 15:00 val. Klaipėdos miesto meras tiesiogiai bendraus su gyventojais tel. 8 46 39 60 01.
      • 16:00 val. Klaipėdos miesto meras Kinijos žurnalistų grupei duos interviu apie Lietuvą (Danės g. 17).

      Antradienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 8:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Prancūzijos ambasadore Lietuvoje Maryse Berniau (Old Port viešbutis, Žvejų g. 20).
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja konferencijoje „Viešųjų pirkimų praktinės problemos“ (Bangų g. 5, Kultūros fabrikas).
      • 15:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja pilietinėje antikorupcinėje akcijoje Teatro aikštėje. 

      Trečiadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 13:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Vokietijos garbės konsulu Arūnu Baubliu (Danės g. 17).

      Ketvirtadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • Nuo 9:00 val. Klaipėdos miesto meras pirmininkauja Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje (Liepų g. 11, III a., posėdžių salėje).

      Penktadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja „Philip Morris Lietuva“ naujojo investicinio projekto pristatymo renginyje (Vilniaus pl. 16).
      • 13:00 val. Klaipėdos miesto meras kartu su Lietuvos Ūkio ministru Evaldu Gustu dalyvauja Piliavietės kapsulės įkasimo ceremonijoje (Piliavietėje, Pilies g. 4). 
      • 14:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja Lietuvos policijos mokyklos įvadinio mokymo kursų baigimo pažymėjimų įteikimo konferencijoje (Jaunystės g. 1).