2014-10-08 | Klaipėdos draugystės siekia ir Gruzijos uostamiestis

Klaipėdai minint miestų partnerystės jubiliejų, į svečius atvyksta ne tik seni uostamiesčio bičiuliai, bet ir siekiantieji šio statuso. Vienas iš potencialių naujųjų draugų – pagrindinis Gruzijos prekybos bei žvejybos uostamiestis Potis, kurio delegacija, vadovaujama mero, šiandien 11 val. susitiks su Klaipėdos vadovu Vytautu Grubliausku.

Počio savivaldybė pati kreipėsi į uostamiesčio savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyrių su siūlymu užmegzti bendradarbiavimą. Proga susitikti ir aptarti galimybes gyvai tapo Klaipėdoje šią savaitę vykstantys miestų partnerystės renginiai. 

Į Klaipėdą atvyko Počio meras Iraklis Kakulia, šio miesto savivaldybės Tarybos bei Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus atstovai. Gruzinai yra paruošę indėlį ir į kultūrinę šventės programą: šį penktadienį, spalio 10 d., 18 val. Klaipėdos koncertų salėje vyksiančiame „Draugystės koncerte“ drauge su kitų miestų atstovais pasirodys ir jaunieji talentai iš Juodosios jūros pakrantėje įsikūrusio Počio: dainininkė Salomė Cheminava bei pianistas Mzetchabukis Patchkoria.

Anot V. Grubliausko, draugiškas kolegų iš tolimos šalies dėmesys ir entuziazmas bendradarbiauti yra vienas iš šventės akcentų bei šios srities perspektyvų, kurios bus išsamiai gvildenamos penktadienį Klaipėdoje vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje „Miestų tarptautinio bendradarbiavimo vaidmuo Europos ateičiai“, ženklas.

Klaipėdos mero teigimu, nors, veikiant virtualiam bendravimui, draugiški bei partneriški santykiai yra įgiję lanksčių formų ir atitinkamų pavadinimų – tradicinius pasakymus „susidraugavome“, „tapome draugais“ mūsų kalboje dažnai papildo socialinių tinklų terminai „pridėjau prie draugų“ arba „turiu jį drauguose“, – gyvo pokalbio, tikrovėje kartu praleisto laiko ir sumanymų, kurie kyla bendraujant tuo pačiu laiku toje pačioje erdvėje, neatstos niekas.

„Kalbant apie miestų partnerystę, šioje srityje vienas kito „pridėjimas prie draugų“ reiškia nemažai formalių procedūrų, kurioms reikia derinimų bei laiko: tai ir ketinimų aptarimas su politikais, ir apsikeitimas sutartimis, ir įsipareigojimai bei terminai, – sakė meras. – Tačiau realus draugystės turinys yra tai, kuo esame patrauklūs vieni kitiems ir ką galime nuveikti vieni kitų labui. Susitikimų su partneriais metu ketiname aptarti galimus bendrus siekius, stiprinti kultūrinį bendradarbiavimą bei ieškoti sąsajų kitose srityse.“

Šiuo metu Klaipėda turi 16-a miestų partnerių. Jau 25-erius metus bendradarbiaujama su Karlskrona (Švedija) ir Kudžiu (Japonija), 20 metų – su Kotka (Suomija), 10 metų – su Odesa (Ukraina) bei Čingdao (Kinija). Klaipėdos partneriai taip pat yra Gdynė (Lenkija), Zasnicas, Manheimas ir Liubekas (Vokietija), Liepoja (Latvija), Debrecenas (Vengrija), Mogiliovas (Baltrusija), Kaliningradas, Čerepovecas (Rusija), Šiaurės Tainsaidas (JK) bei Klivlendas (JAV). 

       Idėjų bankas
   


 
SAVAITĖS DARBOTVARKĖ
2014-12-08 | Šios savaitės darbotvarkė
    Mero darbotvarkė 2014 m. gruodžio 8–14 d.
      Pirmadienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 9:00 val. mero, mero pavaduotojų ir Savivaldybės administracijos vadovų pasitarimas.
      • Nuo 14:00 val. iki 15:00 val. Klaipėdos miesto meras tiesiogiai bendraus su gyventojais tel. 8 46 39 60 01.
      • 16:00 val. Klaipėdos miesto meras Kinijos žurnalistų grupei duos interviu apie Lietuvą (Danės g. 17).

      Antradienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 8:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Prancūzijos ambasadore Lietuvoje Maryse Berniau (Old Port viešbutis, Žvejų g. 20).
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja konferencijoje „Viešųjų pirkimų praktinės problemos“ (Bangų g. 5, Kultūros fabrikas).
      • 15:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja pilietinėje antikorupcinėje akcijoje Teatro aikštėje. 

      Trečiadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 13:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Vokietijos garbės konsulu Arūnu Baubliu (Danės g. 17).

      Ketvirtadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • Nuo 9:00 val. Klaipėdos miesto meras pirmininkauja Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje (Liepų g. 11, III a., posėdžių salėje).

      Penktadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja „Philip Morris Lietuva“ naujojo investicinio projekto pristatymo renginyje (Vilniaus pl. 16).
      • 13:00 val. Klaipėdos miesto meras kartu su Lietuvos Ūkio ministru Evaldu Gustu dalyvauja Piliavietės kapsulės įkasimo ceremonijoje (Piliavietėje, Pilies g. 4). 
      • 14:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja Lietuvos policijos mokyklos įvadinio mokymo kursų baigimo pažymėjimų įteikimo konferencijoje (Jaunystės g. 1).