2013-11-08 | „Memelio miestas“ turi tapti naujuoju miesto centru prie marių

Klaipėdos centre esanti poindustrinė „Memelio miesto“ teritorija, pasikeitus jos savininkams, vėl atsidūrė diskusijų sūkuryje. Pasigirsta spekuliacijų, kad, atmetus ankstesnius ketinimus paversti šią miesto dalį patraukliu gyvenamuoju kvartalu, veiklos prioritetas vėl atiteks gamybai, o Klaipėdos puošmenos statusą jį įgis negreitai. Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas primena, kad tai prieštarautų ne tik dabartinės Klaipėdos visuomenės lūkesčiams, bet ir teisinei bazei.

Istoriškai buvusi Klaipėdos senamiesčio dalimi, XIX–XX a. pirmojoje pusėje ši teritorija virto ir viešojo gyvenimo centru. Po 1945 m. ji, kaip ir Piliavietės teritorija, buvo paversta uždara laivų statykla. 2006 metais pastatų kompleksą įsigijo bendrovė „Memelio miestas“, kurios vardu teritorija tebėra vadinama. Tiesa, bendrovei nepavyko įgyvendinti planų uostamiesčio centre pastatyti naują gyvenamąjį kvartalą. Šiemet „Memelio miestui“ priklausęs turtas buvo parduotas iš varžytynių, kurį įsigijo vieno Lietuvos banko nekilnojamojo turto valdymo bendrovė.

Pasikeitus pastatų savininkui, pakito ir patalpų nuomos sąlygos. Dėl šios priežasties šiemet jas paliko čia veikę meno kolektyvai, kuriems ankstesni šeimininkai taikė kainų lengvatas; uždaryta ir gamybos poreikiams perduota nuo 2010 metų gyvavusi kultūros renginių bei pramogų erdvė „Švyturio menų dokas“. Kultūrinės veiklos „Memelio mieste“ planuotos kaip laikinos, tačiau jų pabaiga turėjo sutapti su kol kas neįvykusia naujojo gyvenamojo kvartalo statybų pradžia.

Klaipėdiečiams gvildenant galimus šios teritorijos, kuri visuomenei tebėra uždara, vystymo scenarijus uosto ir miesto sąveikos šviesoje, uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas primena, jog tolesnę erdvės raidą lemia teisinės aplinkybės bei jas palaikantis miesto interesas.

Anot mero, 2007-aisiais patvirtintame Klaipėdos bendrajame plane „Memelio miesto“ teritorija numatyta kaip konversinė, keičiant jos paskirtį iš sandėliavimo ir gamybos į visuomeninę, komercinę ir gyvenamąją. Po metų sklypai Vyriausybės nutarimu išimti iš uosto ir teritorijos naudotoju vėl tapo Klaipėdos miesto savivaldybė, tad šiandieniniams savininkams priklauso tik teritorijoje esantys pastatai, bet ne žemė.

„Šis sklypas yra viena iš svarbiausių Klaipėdos centrinės dalies teritorijų, formuojančių miesto ir Lietuvos, kaip jūrinės šalies, identitetą. Jo reikšmė senamiesčio gaivinimo procese – išskirtinė, o miesto bendrojo plano nuostatos jo atžvilgiu nėra keičiamos. Miestas nepritaria gamybos bei krovos plėtrai erdvėje, kuri turi puikų potencialą kaip gyvenamoji bei rekreacinė ir atvertų klaipėdiečiams bei miesto svečiams priėjimą prie Kuršių marių. Šis procesas jau pradėtas - sutvarkytos Danės krantinės, bendrovė „Smiltynės perkėla“ Šiauriniame rage atidarė modernų keleivių terminalą, skirtą tik pėstiesiems. Turime žengti ir kitus ryžtingus tolimesnius žingsnius“ – teigė V. Grubliauskas.

Siekiant paspartinti konversijos procesą, norima plėtoti bendradarbiavimą su pastatų šeimininkais. „Esame pasiruošę teikti visokeriopą pagalbą investuotojams, numatantiems šioje miesto dalyje vystyti visuomeninę, komercinę ir gyvenamąją plėtrą, derinant „Memelio miesto“ teritorijos planavimo dokumentus minimaliais terminais bei taikant mokestines lengvatas“, – akcentavo Klaipėdos meras. Kita vertus, tiek miesto bendruoju planu, tiek miesto Tarybos sprendimais dėl mokestinės politikos Klaipėdos miesto savivaldybė yra pasiryžusi taikyti didesnius nekilnojamojo turto mokesčius miesto vizijos neatitinkančiai plėtrai.

„Įvairių sričių specialistai nesyk diskutavo dėl „Memelio miesto“ teritorijos vystymo scenarijų. Susidomėjimas ir skirtingos, bet argumentuotos pozicijos liudija, kad miestiečiai supranta šios miesto erdvės reikšmę ir regi jos potencialą tapti viena iš reprezentacinių Klaipėdos vietų. Esame suinteresuoti sudaryti visas sąlygas įgyvendinti šį tikslą“, – teigė V. Grubliauskas.

       Idėjų bankas
   


 
SAVAITĖS DARBOTVARKĖ
2014-12-08 | Šios savaitės darbotvarkė
    Mero darbotvarkė 2014 m. gruodžio 8–14 d.
      Pirmadienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 9:00 val. mero, mero pavaduotojų ir Savivaldybės administracijos vadovų pasitarimas.
      • Nuo 14:00 val. iki 15:00 val. Klaipėdos miesto meras tiesiogiai bendraus su gyventojais tel. 8 46 39 60 01.
      • 16:00 val. Klaipėdos miesto meras Kinijos žurnalistų grupei duos interviu apie Lietuvą (Danės g. 17).

      Antradienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 8:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Prancūzijos ambasadore Lietuvoje Maryse Berniau (Old Port viešbutis, Žvejų g. 20).
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja konferencijoje „Viešųjų pirkimų praktinės problemos“ (Bangų g. 5, Kultūros fabrikas).
      • 15:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja pilietinėje antikorupcinėje akcijoje Teatro aikštėje. 

      Trečiadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 13:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Vokietijos garbės konsulu Arūnu Baubliu (Danės g. 17).

      Ketvirtadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • Nuo 9:00 val. Klaipėdos miesto meras pirmininkauja Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje (Liepų g. 11, III a., posėdžių salėje).

      Penktadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja „Philip Morris Lietuva“ naujojo investicinio projekto pristatymo renginyje (Vilniaus pl. 16).
      • 13:00 val. Klaipėdos miesto meras kartu su Lietuvos Ūkio ministru Evaldu Gustu dalyvauja Piliavietės kapsulės įkasimo ceremonijoje (Piliavietėje, Pilies g. 4). 
      • 14:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja Lietuvos policijos mokyklos įvadinio mokymo kursų baigimo pažymėjimų įteikimo konferencijoje (Jaunystės g. 1).