2013-04-05 | MERO ATASKAITA

Viena iš svarbiausių miesto Tarybos išrinkto mero užduočių yra politinio stabilumo užtikrinimas. Šioje srityje krizinių situacijų bei energiją eikvojančių politinių mūšių išvengta. Uostamiesčio taryba dirba nuosekliai ir produktyviai. Nors kai kuriems Tarybos nariams didesnio atsakomybės jausmo, kalbant apie ne tik Tarybos posėdžių, bet ir komitetų, komisijų darbo grupių lankomumą, tikrai palinkėčiau.

Prie svarbiausių miesto Tarybos darbų priskirčiau sistemines reformas, kurių nauda galbūt ne visada matoma ir jaučiama iškart, bet jos neišvengiamai kuria naują miesto ir jo valdymo kokybę. Pvz., viešojo transporto reforma leido atpiginti bilietus beveik trečdaliu, 15 procentų sumažėjo ir atliekų tvarkymo rinkliava.

Galime džiaugtis, jog Klaipėdoje išvengta vandens ir šilumos tiekimo kainų šuolių – klaipėdiškiai už geriamąjį vandenį ir nuotekų surinkimą moka bene mažiausiai Lietuvoje. Mažėja centralizuotos šilumos gamybos kaštai.

Tokius pat tikslus - gerinti paslaugų kokybę „nepučiant“ kainų – keliame sau ir pertvarkydami kitas sritis, pvz., kurdami sporto reformos metmenis, reorganizuodami Savivaldybės įmones („Gatvių apšvietimas“, „Senasis turgus“).

Pagreitį įgauna ir švietimo tinklo optimizavimo procesas. Tačiau, turint galvoje ypatingai jautrią socialinio turinio sritį, forsavimo ir skubotų sprendimų tikrai turime vengti. Todėl jaučiu didelę, kaip mero, pareigą ir atsakomybę stebėti ir valdyti situaciją. Laikausi pozicijos, kad šioje srityje negali būti jokios diskriminacijos ar juo labiau jokių protegavimo, jokių išskirtinių sąlygų ar specifinių reikalavimų nė vienai ugdymo įstaigai. Visiems turi būti taikomi tokie patys kriterijai, kad būtų eliminuota net ir menkiausia manipuliavimo galimybė.

Nauja šios politikų kadencijos patirtis - pirmieji naujos politinės institucijos - seniūnaičių rinkimai Klaipėdos mieste. Viliuosi, jog tai bus dar vienas instrumentas kuo glaudesniam ryšiui su bendruomene užtikrinti.

Kad gyventojų aptarnavimas Savivaldybės padaliniuose būtų efektyvesnis, operatyvesnis ir, žinoma, skaidresnis, diegiama vieno langelio sistema, sukurta nauja internetinė svetainė ir didinamos e-paslaugų galimybės. Kadangi ši sritis man pakankamai įdomi ir aktuali dar iš darbo Seime, stengiuosi šiai aktualijai skirti ypatingą dėmesį. Daug nematomo darbo įdėta užbaigiant daugiafunkcinės arenos statybą bei atstovaujant miesto interesams derybose dėl Suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimo.



PASIŪLYMAI

Žvelgiant į miesto ateitį visose savivaldybės kuriamose programose įvestas reikalavimas, kad miestas atitiktų sveikos gyvensenos kriterijus.

Viena pirmųjų mano kadencijos iniciatyvų buvo Klaipėdos – Palangos oro uosto, kaip regioninio oro uosto, stiprinimo procesas. Tam tikslui buvo įsteigta Asociacija „Klaipėdos Regionas“, per kurios veiklą netrukus turėtų būti pradėta įgyvendinti Regiono turizmo skatinimo bei patrauklumo rinkodaros programa, siekiant pritraukti į šį oro uostą naujas skrydžių bendroves. Džiugina, kad tiems tikslams pavyko suburti visų septynių Klaipėdos regiono savivaldybių vadovus.

Ši asociacija, kurios prezidentas aš esu, turi labai rimtų ambicijų ir realių perspektyvų, siekiant gauti ir panaudoti regionų plėtrai skirtą Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą, bet nedubliuojant jos su tebeveikiančios struktūros – Regioninės plėtros tarybos veikla.

Vieni pirmųjų Lietuvoje pradėjome Miesto bendruomenės Maldos pusryčius. Prie bendro stalo sukviesti mieste veikiančių religinių bendruomenių atstovai, socialiai atsakingo verslo, teisėtvarkos, politinių partijų atstovai dalijasi mintimis apie bendrus tikslus miesto labui.

Nemokamas parkavimas mieste elektromobiliams ir vandeniliu varomiems automobiliams – nors tokių transporto priemonių mieste dar nėra, tai yra mano asmeninė vizija, kaip galima naikinti pagrindinę miesto oro užterštumo priežastį. Nes 70 proc. mūsų miesto oro taršos sudaro transporto išmetami teršalai.

Prie svarbesnių iniciatyvų priskirčiau Klaipėdos siekį tapti „Volvo Ocean Races“ finišo uostu. Vien dalyvavimas konkurso procese padėjo mūsų specialistams užmegzti kontaktus su organizacinio komiteto nariais, įgyti patirtį, kuri, neabejoju, labai pravers siekiant ateityje į Klaipėdą pritraukti šį pasaulinį renginį. Be miesto vardo garsinimo, atrakcijų miesto ir šalies gyventojams, tai būtų ir didžiulė ekonominė nauda vietos verslui, miesto jūrinės infrastruktūros plėtrai.



ATEITIES VIZIJOS

Iki 2015-ųjų turi būti sukurta regioninė atliekų tvarkymo sistema. Tada galėsime didžiuotis, jog esame vieninteliai Lietuvoje, atliekas tvarkantys atsakingai ir pažangiai.

Įgyvendinus AB „Klaipėdos energija“ investicinius planus dėl biokuro panaudojimo, turėtų pradėti mažėti šilumos kaina.

Ilgės miesto dviračių takai – bus nutiestas 8 km dviračių takas palei Danės upę, atversiantis upės pakrantes miestiečiams, toliau propaguosiantis sveiko transporto idėją. Tuo pat metu siekiame, kad toliau modernėtų ir miesto viešasis transportas - Savivaldybės valdomas UAB „Klaipėdos autobusų parkas“ trečdalį miesto autobusų planuoja pakeisti naujais ir ekologiškesniais. Jau nuo 2014-ųjų visi Klaipėdos moksleiviai turėtų pradėti naudoti elektroninius moksleivių pažymėjimus su integruotu el. transporto bilietu, įėjimo kontrole ar bibliotekos kortele.

Manau, įgyvendinta sporto reforma leis pagerinti vaikų užimtumą, sudarys sąlygas privačių ir viešųjų sporto bazių konkurencijai. Neturiu abejonių, kad bus proga pasidžiaugti Kultūros fabriko, Klaipėdos keleivių ir krovinių terminalo, rekonstruotų Dramos teatras bei Jūrų muziejaus ir delfinariumo įkurtuvėmis, prasiplės Klaipėdos pilies muziejaus bastionai, bus atnaujintas centrinis miesto stadionas.

Ir dar. 2015 metais jau bus aišku, kaip atrodys naujas 50 metrų plaukimo baseinas, o gal jau ir bus klojami jo pamatai. Tikiuosi, kad pavyks įgyvendinti idėją, kad „Startas į Rio de Žaneiro baseiną prasideda Klaipėdos baseine“ būtų tiesiogiai siejama su naujojo baseino eksploatacijos pradžia. Taip pat sieksiu, kad Klaipėda taptų pirmuoju miestu Lietuvoje, kur kiekvienas abiturientas, išeidamas į savarankiško gyvenimo kelią, būtų nuplaukęs bent 100 metrų baseino takeliuose. Šios idėjos įgyvendinimui, be jokios abejonės, naujasis baseinas pasitarnautų pačiu geriausiu būdu.

       Idėjų bankas
   


 
SAVAITĖS DARBOTVARKĖ
2014-12-08 | Šios savaitės darbotvarkė
    Mero darbotvarkė 2014 m. gruodžio 8–14 d.
      Pirmadienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 9:00 val. mero, mero pavaduotojų ir Savivaldybės administracijos vadovų pasitarimas.
      • Nuo 14:00 val. iki 15:00 val. Klaipėdos miesto meras tiesiogiai bendraus su gyventojais tel. 8 46 39 60 01.
      • 16:00 val. Klaipėdos miesto meras Kinijos žurnalistų grupei duos interviu apie Lietuvą (Danės g. 17).

      Antradienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 8:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Prancūzijos ambasadore Lietuvoje Maryse Berniau (Old Port viešbutis, Žvejų g. 20).
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja konferencijoje „Viešųjų pirkimų praktinės problemos“ (Bangų g. 5, Kultūros fabrikas).
      • 15:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja pilietinėje antikorupcinėje akcijoje Teatro aikštėje. 

      Trečiadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 13:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Vokietijos garbės konsulu Arūnu Baubliu (Danės g. 17).

      Ketvirtadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • Nuo 9:00 val. Klaipėdos miesto meras pirmininkauja Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje (Liepų g. 11, III a., posėdžių salėje).

      Penktadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja „Philip Morris Lietuva“ naujojo investicinio projekto pristatymo renginyje (Vilniaus pl. 16).
      • 13:00 val. Klaipėdos miesto meras kartu su Lietuvos Ūkio ministru Evaldu Gustu dalyvauja Piliavietės kapsulės įkasimo ceremonijoje (Piliavietėje, Pilies g. 4). 
      • 14:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja Lietuvos policijos mokyklos įvadinio mokymo kursų baigimo pažymėjimų įteikimo konferencijoje (Jaunystės g. 1).