2014-04-30 | V. Grubliausko ataskaitoje – reformų apžvalga bei Vilniaus požiūrio į Klaipėdą vertinimas

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, šiandien vykstančiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje pristatęs 2013-ųjų veiklos ataskaitą, trečiuosius savo kadencijos metu apibendrino kaip reformų ir kovos už uostamiesčio ambicijas laikotarpį.

Klaipėdos, kaip vieno iš pirmaujančių šalies miestų, siekis įgyti atitinkamus gyvenimo kokybės atributus mainais į sėkmingai įgyvendinamus nacionalinės reikšmės projektus, komandinis Miesto savivaldybės tarybos bei administracijos darbas, anot mero, yra palankūs ženklai, pranešantys apie visapusišką uostamiesčio augimą. 

Nesivaikydama populiarumo, uostamiesčio politinė valdžia pernai padarė didelį įdirbį modernizuodama viešųjų paslaugų administravimą. Realizuojant racionalų požiūrį į švietimo paslaugų kokybę bei demografijos pokyčius, vykdoma Klaipėdos bendrojo lavinimo mokyklų tinklo pertvarka, įdiegtas centralizuotas vaikų priėmimas į darželius. Įvykdyta Klaipėdos biudžetinių įstaigų buhalterinės apskaitos centralizacija per metus padės sutaupyti 2–3,2 mln. Lt kitiems sektorių poreikiams.

Reformos, be kita ko, palietė sporto sektorių: buvo sudarytas iš biudžeto finansuojamų sporto šakų sąrašas, įdiegtas vadinamojo sportininko krepšelio modelis, įkurtos buriavimo ir lengvosios atletikos mokyklos, sudarytos sąlygos skaidriam profesionalių sporto klubų rėmimui.

Ekonominiu produktyvumu tik Vilniui nusileidžiantis uostamiestis pernai džiaugėsi rekordinėmis  investicijomis į miesto bei uosto infrastruktūrą, mažėjančiu nedarbu. Politinei uostamiesčio valdžiai pavyksta įgyvendinti kadencijos pradžioje užsibrėžtus tikslus ir nuosekliai mažinti komunalinius mokesčius, viešojo transporto bei kitokių viešųjų paslaugų kainas. Klaipėda užima pirmąją vietą Lietuvoje pagal vandens ir nuotekų tvarkymo kainos pigumą. Uostamiestis gali pasigirti ir didžiausiu šilumos kainos mažėjimo rodikliu Lietuvoje – centralizuoto šildymo kainą per pastaruosius metus sumažėjo net 30 proc. 

Meras aktyviai garsino uostamiesčio vardą regione bei užsienyje: V. Grubliauskas pernai atstovavo Klaipėdai 36 oficialiuose susitikimuose su užsienio partneriais, buvo vienas iš Lietuvos didžiųjų miestų merų forumo, pernai startavusio Klaipėdoje, iniciatorių, tapo Klaipėdos regiono plėtros tarybos pirmininku bei euroregiono „Baltija“ viceprezidentu, o šiemet – pastarosios tarptautinės organizacijos prezidentu.

Gerą kryptį iliustruoja ir išoriniai vertinimai – Klaipėda trečiuosius metus iš eilės pripažinta geriausiai valdoma savivaldybe Lietuvos laisvosios rinkos instituto sudaromame savivaldybių indekse, pelnė Lietuvos savivaldybių asociacijos apdovanojimą „Auksinė krivūlė“, džiaugėsi ir puikiais tarptautinės ekonomikos žiniasklaidos atsiliepimais, o V. Grubliauskas užėmė 2-ąją vietą geriausiai dirbančių šalies merų reitinge. 

„Klaipėdos miestas bei jo sėkmė plačiąja šio žodžio prasme ne tik simbolizuoja visos Lietuvos valstybės klestėjimą, bet yra ir vienas iš rimčiausių jo garantų. Esu linkęs teigti, kad nė vienas kitas miestas valstybėje neturi tokios strateginės reikšmės šaliai, kaip mūsų uostamiestis, o ypač optimistiškai žvelgiant  į šiemet pradėsiantį veikti Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, – teigė Klaipėdos meras. 

– Nesuasmenindamas palankių vertinimų, noriu pasidžiaugti jais kartu su visa aktyvia uostamiesčio bendruomene bei Savivaldybės administracija, drauge vildamasis, kad Klaipėdos įdirbis užtikrins miestui lygiaverčio partnerio padėties derybose su centrine valdžia dėl jos prisiimtų įsipareigojimų.“

       Idėjų bankas
   


 
SAVAITĖS DARBOTVARKĖ
2014-12-08 | Šios savaitės darbotvarkė
    Mero darbotvarkė 2014 m. gruodžio 8–14 d.
      Pirmadienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 9:00 val. mero, mero pavaduotojų ir Savivaldybės administracijos vadovų pasitarimas.
      • Nuo 14:00 val. iki 15:00 val. Klaipėdos miesto meras tiesiogiai bendraus su gyventojais tel. 8 46 39 60 01.
      • 16:00 val. Klaipėdos miesto meras Kinijos žurnalistų grupei duos interviu apie Lietuvą (Danės g. 17).

      Antradienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 8:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Prancūzijos ambasadore Lietuvoje Maryse Berniau (Old Port viešbutis, Žvejų g. 20).
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja konferencijoje „Viešųjų pirkimų praktinės problemos“ (Bangų g. 5, Kultūros fabrikas).
      • 15:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja pilietinėje antikorupcinėje akcijoje Teatro aikštėje. 

      Trečiadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 13:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Vokietijos garbės konsulu Arūnu Baubliu (Danės g. 17).

      Ketvirtadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • Nuo 9:00 val. Klaipėdos miesto meras pirmininkauja Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje (Liepų g. 11, III a., posėdžių salėje).

      Penktadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja „Philip Morris Lietuva“ naujojo investicinio projekto pristatymo renginyje (Vilniaus pl. 16).
      • 13:00 val. Klaipėdos miesto meras kartu su Lietuvos Ūkio ministru Evaldu Gustu dalyvauja Piliavietės kapsulės įkasimo ceremonijoje (Piliavietėje, Pilies g. 4). 
      • 14:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja Lietuvos policijos mokyklos įvadinio mokymo kursų baigimo pažymėjimų įteikimo konferencijoje (Jaunystės g. 1).